29 במאי 2009
נושא העבודה
27 במאי 2009
חולה - כתבה ראשונה
25 במאי 2009
רופא - כתבה ראשונה
ענת שלום,
לפי התסמינים שציינת - גל חום, כאב בחזה, בכתף ובזרוע שמאל, ניתן להסיק כי חווית התקף לב.
במקרה שהתקף כזה יקרה שוב, יש להגיע במהרה לבית חולים.הגורם המרכזי להתקף לב הוא סתימת העורקים המובילים דם ללב, ניתן להסיק מכך שיש לך מינון גבוהה של כולסטרול בדם.כדי להוריד את כמות הכולסטרול בדם, יש לבצע פעילות גופנית מתונה (הליכה מהירה במשך כשעה) מספר פעמים בשבוע, ויש להקפיד על אכילת מזון בריא ודל שומן וכולסטרול.
בכל מקרה שבו אדם אינו חש בטוב ונחשד בהתקף לב יש להזעיק אמבולנס בדחיפות. בנוסף, יש לשבת או לשכב בהתאם לנוחיות מבלי להתאמץ ולחכות לצוות מגן דוד אדום. ניתן לתת אספירין בלעיסה בכמות של 162-325 מ"ג כדי לדכא היווצרות של קרישי דם נוספים זאת כאשר ברור שהאדם אינו רגיש לאספירין.
כמו כן, קיימת האפשרות של נתינת ניטרוגליצרין מתחת ללשון.בכל מקרה, עליך להיוועץ ברופא מומחה, משום שחייך עלולים להיות בסכנה אם התקף כזה יקרה שוב.
בברכה,
ד"ר אריק.
24 במאי 2009
רופא מומחה - כתבה ראשונה
ליתר ביטחון אבקש ממך לעשות בדיקת אקג ולעדכן אותי בתוצאות.
פרופ' מיכאל.
23 במאי 2009
22 במאי 2009
רופא - כתבה שנייה
ענת שלום,
כפי שחשש ד"ר מיכאל, אכן מדובר בתעוקת לב, לכן, אמליץ לך להשתמש באחת מהתרופות הבאות:
הניטרטים (ניטרוגליצרין) – מרחיבים את הורידים המביאים דם ללב, ובכך מפחיתים את עומס העבודה של הלב ובנוסף גם מרחיבים ישירות את העורקים הכליליים. ניתן לתת תרופות אלו בתרסיס או כדור תת לשוני, בכדורים לבליעה וגם לתוך הוריד.
• חוסמי קולטני ביטא – מאיטים את עוצמת ומהירות ההתכווצות הלב ובכך מפחיתים את העומס האנרגטי של הלב. לרוב תרופות אלו ניתנות בכדורים, אך בבית החולים ניתן לתת תרופות אלו גם דרך הוריד.
• חוסמי קולטני סידן – מרחיבים את העורקים הכליליים. לרוב תרופות אלו ניתנות לחולים לא מאושפזים ולא במצב חריף ולא יציב.
• אספירין – נוגד את פעילותן של הטסיות.
• הפרין וקלקסן – תרופות "לדילול" הדם (למניעת היווצרות קריש). תרופות אלו ניתנות רק בבית חולים בדרך הוריד או בדרך תת-עורית.
• תרופות הנוגדות את פעילותן של הטסיות ניתנות בדרך הוריד ורק בבית החולים.
• חמצן – טיפול במסכת חמצן נהוג במקרים רבים אך יעילות תוספת החמצן לא הוכחה חד משמעית. בכל מקרה זה לא מזיק.
• תרופות להפחתת הכאב כדוגמת מורפין, ניתנות כמובן רק בבית החולים.
עיקר פעולתם של התרופות הוא להפחית את תצרוכת החמצן של הלב. ובמקביל לנסות למנוע את היווצרותו של קריש דם בעורק ולייצב את הרובד הטרשתי.
תעדכני אותי או את הרופא המומחה במצבך.
בברכה,
ד"ר אריק.
21 במאי 2009
רופא מומחה - כתבה שנייה
פרופ' מיכאל.
20 במאי 2009
חולה - כתבה שלישית
ענת.
19 במאי 2009
רופא - כתבה שלישית
שלום ענת,
כאשר התרופות לא עוזרות או כאשר צנתור שבוצע מראה שמדובר במחלה קשה בעורק/ים כליליים הפתרון ההגיוני הוא לפתוח את העורק המוצר.את זה ניתן לבצע בזמן הצנתור על ידי "בלון" או אם המחלה מורכבת ומערבת מספר עורקים, בניתוח מעקפים.
PCI - Percutaneous Coronary Intervention, ובעברית "פעולה לעורקים הכליליים המבוצעת בדרך מלעורית". דרך העורק במפשעה מחדירים צינורית חלולה וארוכה (קטטר), שמגיעה עד לפתחו של העורק הכלילי הממוקם באבי העורקים, ממש מעל הלב, ודרכו מזריקים חומר ניגוד לתוך העורק על מנת להדגים את חללו הפנימי ולמקם את ההיצרות. לאחר הזרקה לכל עורקי הלב ואבחון הבעיה מסתיים הצנתור האבחנתי – זאת בדיקה בלבד ולא טיפול. הרחבת העורק על ידי "בלון" מהווה את החלק הטיפולי של הצנתור. דרך אותו קטטר חלול מעבירים תיל עדין (wire), שלא נעצר בפתחו של העורק, אלה מוחדר לתוך העורק הכלילי עצמו ועובר גם את מקום ההיצרות. דרך הקטטר ועל גבי התיל מחדירים צינורית חלולה נוספת שבקצה שלה יש בלון – בשלב זה לא מנופח. הבלון מחובר לצינורית הדקה כך שמבחוץ – באזור המפשעה, אפשר להחדיר לתוכו נוזל ולנפח אותו. במצבו הנפוח הבלון יראה כמו "זפלין" קטן מאוד. את הבלון מביאים עד לאזור ההיצרות ושם מנפחים אותו ע"י נוזל (אף פעם לא אויר), שמוזרק דרך הצינורית שיוצאת מהמפשעה. לאחר הניפוח, שנמשך לא יותר ממספר שניות, מרוקנים את הבלון, מושכים אותו החוצה, מצלמים שוב לראות את התוצאות – וזהו.
אם צריך חוזרים על הפעולה מספר פעמים עד שמגיעים לתוצאה הרצויה – עורק מורחב עם זרימה טובה. ברוב המקרים משתילים גם סליל תומך (תותב ובאנגלית stent). החדרת הסליל לא שונה בהרבה מהמתואר עד כה להוציא העובדה שעל גבי הבלון הלא מנופח, מעלים עוד מחוץ לגוף, את הסליל, ובזמן ניפוח הבלון במקום ההיצרות בתוך העורק הכלילי, הסליל מתרחב ומקובע למקומו בתוך העורק תוך שהוא דוחף את ההיצרות לצדדים. הסליל דומה לקפיץ של עט כדורי.
מקווה שתחלימי במהרה,
ד"ר אריק.
18 במאי 2009
רופא מומחה - כתבה שלישית
17 במאי 2009
חולה - סיכום
לפני כחודש עשיתי את הצינתור ואני חשה בשיפור משמעותי מאוד. הכאבים בצד שמאל כבר כמעט נעלמו לחלוטין. אני רוצה להודות לכם על שליוויתם אותי ועזרתם לי לאורך תקופת המחלה.
מודה מקרב לב,
ענת.